Dzień Ryby w Helu

W sobotę 29 lipca odbyła się w Helu impreza poświęcona popularyzacji wiedzy o życiu bałtyckiej flory i fauny. To wydarzenie mające już wieloletnią tradycję, organizowane jest od kilkunastu lat przez placówkę Instytutu Oceanografii UG – Stację Morską im. Prof. Krzysztofa Skóry. To edukacja połączona z zabawą na plaży – budowaniem ryb z piasku, śpiewaniem szanty, smakowaniem potraw rybnych.

W tym roku starano się zainteresować wiedzą na temat trzech gatunków ryb, takich jak: okoń, szczupak i certa. Szczegółowy opis znajduje się tutaj. W namiotach obok Stacji Morskiej ulokowano stoiska Lotosu i Klubu Gaja z propozycjami gier, konkursów, zabaw dla dzieci i dorosłych. Namioty z tą ofertą postawiono obok stacjonarnej wystawy pokazującej smutne losy zwierząt zamieszkujących wody Bałtyku. Nieszczęścia te najczęściej powodowane są bezmyślnością i brakiem wiedzy o zagrożeniach dla bałtyckiej fauny. Dużo miejsca w tej ekspozycji poświęcono zanieczyszczaniom wód plastikiem.

W organizację Dnia Ryby zaangażowały się też helskie restauracje, gdzie serwowano “Smaki Bałtyku” – bałtyckie ryby smażone, pieczone, duszone. A do każdego dania dołączano prezent – “Smaki Bałtyku”– 4 konserwy ze szprotami, śledziem i babką byczą oraz konserwą, do której zamiast ryb, zapakowano ulotki o rybach Zatoki Gdańskiej. Wszystkie 4 puszki znajdowały się w tekturowym pudełku z nadrukowanymi materiałami edukacyjnymi o zasobach, zagrożeniach dla dobrostanu łowisk i współistniejących z nimi elementów morskich ekosystemów.

Tegoroczny event współfinansowany i współorganizowany był przez: Fundusze EU, Europejski Fundusz Rozwoju Regionalnego, WFOŚiGW w Gdańsku, Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego i Fundację Rozwoju Uniwersytetu Gdańskiego.