Oświadczenie Zarządu Głównego Polskiego Klubu Ekologicznego ws. apelu Okręgu Małopolska

Kraków 09.11.2019

Oświadczenie

Zarząd Główny Polskiego Klubu Ekologicznego oświadcza, że stanowisko przedstawione w apelu pt. „Ekolodzy – naukowcy z Małopolski, członkowie PKE wspierają działania Rządu RP w sprawie Mierzei Wiślanej” podpisanym przez
14 sygnatariuszy nie jest stanowiskiem Polskiego Klubu Ekologicznego, a jedynie prywatnym stanowiskiem tej grupy.

Zarząd Główny PKE informuje, iż poglądy te są niezgodne ze Statutem PKE i zostały przedstawione bez wiedzy Zarządu i na wyłączną odpowiedzialność osób podpisanych pod listem.

Misją naszej organizacji jest: „Wspieranie zrównoważonego rozwoju, ratowanie i poprawa stanu środowiska, ochrona przyrody oraz życia i zdrowia człowieka”. Misja ta zawarta jest w Statucie obowiązującym wszystkich członków PKE. Dlatego nie zgadzamy się na tą inwestycję i szczegółowo to wyjaśniamy w naszym Stanowisku opracowanym i konsultowanym przez naukowców i specjalistów z wielu dziedzin.

Stanowisko Polskiego Klubu Ekologicznego w sprawie programu pn. „Budowa drogi wodnej łączącej Zalew Wiślany z Zatoką Gdańską” jest niezmienne od trzech lat. W 2016 r. zostało przesłane do Ministra Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej – Marka Gróbarczyka i można je znaleźć na stronie Polskiego Klubu Ekologicznego:

Zarząd Główny Polskiego Klubu Ekologicznego

Maria Staniszewska